Захоплення Андрія Музичка



Здається зовсім недавно Андрій Музичко – студент-третьокурсник Житомирського кооперативного коледжу бізнесу і права, юний колекціонер, організував у рідному навчальному закладі виставку своїх експонатів і про кожен із них сам розповідав своїм ровесникам.
Та за порівняно короткий час колекція дещо збагатилася і назріла потреба знову виставити її на огляд друзям по навчанню. Тим паче, що багато хто з них виявляє бажання познайомитися з новими експонатами і почути цікаву розповідь про їх походження. Отож Андрій Музичко знову у творчих пошуках….
А починалося все до банального просто.
  • Ще будучи четвертокласником, якось ішов я з татом міським ринком і побачив як кілька людей продають бойові нагороди, ордени і медалі, - розповідає юнак. – Знаючи, що мій прадідусь був відважним захисником Вітчизни у роки другої світової війни і мав чимало державних відзнак за заслуги, я вдома почав розпитувати у тата де воював його дідусь, які мав нагороди, поранення, де закінчив війну. Відповідь була короткою, але вразила мене сильно. Тато тоді сказав: «Бойові нагороди твого прадідуся разом із ним відійшли у вічність. Напевне, так має бути. Як на мене, то торгувати чужими бойовими нагородами – це зрада пам’яті, бо ж вони давалися за пролиту кров». Але торгівля орденами і медалями продовжувалася і щось змінити було не в силі ні мого тата, ні тим більше моїй. Тому я дав собі слово зібрати, себто скупити ті нагороди, які мав мій прадідусь і виготовити родинний альбом пам’яті. З цього все і почалося…
Та успішно справившись при допомозі, моральній і матеріальній підтримці батька, Петра Івановича, із поставленим перед собою завданням Андрій, як мовиться, пішов далі. Він став колекціонувати усі нагороди усіх воєн. Але і на цьому не зупинився.
  • Якось у старших класах я знайшов під партою радянських десять карбованців - продовжив хлопець. – На запитання «Чиї?» ніхто не відгукнувся. Не знайшовся «господар» і через тривалий час. Той «червінець» став першим експонатом у моїй грошовій колекції. А їх сьогодні у вигляді монет і купюр у мене уже до чотирьохсот. Окремі групи експонатів складають трудові нагороди, спортивні відзнаки, армійські значки та ювілейні монети, в тому числі і з нагоди християнських дат, подій тощо.
На призначену зустріч Андрій прийшов із власноруч виготовленим із батьком колекційним альбомом та ще кількома десятками окремих експонатів. Уже з перших його слів я зрозуміла, що розповідати про кожен із них він може годинами, або ж без особливої підготовки провести урок історії.
Колекціонування – це не лише захоплення, уподобання, так зване хобі, це ще й виснажлива праця у постійних пошуках. Що змушує, спонукає чи сприяє велику кількість людей, у тому числі і мого співрозмовника, цим займатися? Відповідь знаходжу у подальшій розповіді Андрія.
  • На мою думку хобі, як і улюблену професію, яка стає сенсом всього нашого життя не ми вибираємо, а вони вибирають нас і знаходять постійну прописку у наших душах, думках, помислах, врешті-решт у наших серцях. А живлять їх результати цих справ. Так у мене сталося із колекціонуванням. Пригадую у шостому класі, коли моя колекція вимірювалася уже сотнею експонатів, у школі проводився конкурс на тему Великої Вітчизняної війни. Я прийшов на нього з бойовими нагородами мого прадідуся, які вже вдалося зібрати та іншими орденами і медалями. Я серйозно готувався до цього заходу і зайняв перше місце. А його учасниками в основному були старшокласники. Це була перша і найважливіша для мене перемога, яка і стала поштовхом, окрилила і надихнула мене на подальші пошуки. Виставка у коледжі також цьому посприяла. Колекціонування – це не тільки цікаво, це ще й надзвичайно корисно, воно має пізнавальне і виховне значення. За кожним експонатом я бачу історію виникнення його самого, його країни, епохи, його цінності, ролі, які він зіграв у розвитку свого краю, від кого прийняв і кому передав естафету. І постійно ці знання поповнюю. Сьогодні у моїй колекції загалом понад шістсот експонатів. Є серед них особливо цінні. Приміром, ось ця срібна монета 1566 року за давністю часу не можна навіть зрозуміти чия. А ось царські п’ятаки випусків 1758 - 1774 років, срібна монета останнього царя, Миколи ІІ, це один рубль випуску 1895 року. Ось купюри, які німці друкували у 1942 році на окупованій Україні, а тут – німецька купюра датована 1919 роком. Поруч сто і п’ятисотрублеві царські купюри, датовані відповідно 1910 – 1912 роками. Чільне місце в колекції посідають і більш сучасні монети різних країн світу та України зокрема. У 2014 році побачила світ монета, присвячена небесній сотні, а трохи пізніше – подвигам українських захисників своєї землі на сході країни. У 2018 році вийшли дві десятигривневі купюри, які присвячені подвигам наших кіборгів і добровольців. Ось вони. А цьогоріч українці побачили монету присвячену наданню томосу про автокефалію Православній Церкві України. Ця монета також посідає почесне місці у моїй колекції.
  • У Андрія Музичка, як і у всіх його ровесників багато крилатих мрій, планів, задумів. По-дорослому зважуючи свої можливості, юнак вірить у їх здійснення. Тож з упевненістю про це і розповідає:
  • Свою спеціальність – підприємництво, торгівля та біржова діяльність - я вирішив удосконалити у Полтавському університеті економіки і торгівлі, куди планую вступити відразу після закінчення коледжу. Аби зменшити матеріальні витрати сім’ї на моє навчання, влітку знову піду працювати, у цьому плані маю вже певний досвід. Великою моєю мрією на подальше є відкрити власний музей другої світової війни, взяти участь у реконструкції боїв та пошуках останків загиблих воїнів на території Житомирщини і України в цілому. А поки що готую нову виставку своєї колекції у коледжі, готуюсь до успішної здачі державного екзамена та захисту диплома. Ну, а найближчі дні підуть на підготовку Новорічно-Різдвяних свят, які відзначатиму у колі сім’ї та з друзями. Користуючись нагодою всім, всім, а особливо викладачам коледжу на чолі з директором Оленою Сергіївною Силантьєвою, передаю найтепліші вітання і найдобріші побажання на новий 2020 рік