Труднощі долати нам не звикати

Аби посприяти своєчасному і якісному складанню річного звіту за 2016 рік та ознайомити зі змінами і доповненнями до Податкового Кодексу України головних бухгалтерів райспоживспілок, райспоживтовариств і підприємств правління Споживспілки провело з ними семінар-нараду.

Увазі присутніх були запропоновані питання: "Завдання фінансово-бухгалтерської служби у ефективному управлінні підприємствами і організаціями на 2017 рік", "Нове у податковому законодавстві на 2017 рік. Вимоги до складання і подання звіту за 2016 рік", "Про внутрісистемну звітність за 2016 рік з роздрібної мережі та зміни у законодавстві з питань торгівлі", "Про звітність за 2016 рік, про орендні відносини, про співпрацю з приватними підприємцями", "Про особливості застосування чинного трудового законодавства, спричинені зміною рівня мінімальної заробітної плати. Про складання звіту про склад кадрів (форма № 1-р кадри (річна)", "Про складання звітності з капітальних інвестицій та інформація з охорони праці за 2016 рік", з якими виступили відповідно: Петро Васильович Лотюк – заступник голови правління Споживспілки, Людмила Петрівна Паскалова – начальник управління бухгалтерського обліку, фінансів та звітності, Наталія Яківна Яфарова – начальник управління комерційної діяльності та маркетингу, Руслан Семенович Баранюк – голова ревізійної комісії, Аркадій Арсентійович Большой – головний фахівець з організаційної та кадрової роботи і Віктор Миколайович Кайданович – головний інженер з інвестицій та охорони праці.
Байдужих до обговорених питань не було. Хвилювало все і всіх, особливо те, що стосувалося єдиного податку, податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, військового збору, податку на прибуток, на додану вартість, на землю, акциз тощо.

Особливого загострення набрала ситуація при розгляді питання встановлення розміру мінімальної заробітної плати. При низькій купівельній спроможності людей, при різкому зростанні різного роду податків, однозначної відповіді ніхто на нього так і не дав. Воно хіба що породило нове запитання: "А звідкіля взяти кошти?", на що перший заступник голови правління Споживспілки Василь Володимирович Баранівський відповів:

- За деякий час на черговому зібранні ми продовжимо з вами сьогоднішню розмову. І я певен, що усі крапки над "і" будуть розставлені, вихід буде знайдено і труднощі подолано. Бо ж нам до цього не звикати.