Хто не вкладає, той і прибутків не має

З метою удосконалення організації торгівлі, активізації роботи щодо приведення до конкурентоспроможного стану діючої і переданої в оренду торговельної мережі та участі у спільному проекті з ТОВ "Торговий дім "Міст Експрес", правління Спілки споживчих товариств області провело семінар-нараду заступників голів правлінь райспоживспілок, райспоживтовариств, голів правлінь сільських споживчих товариств.

Об'єктами для огляду та аналізу роботи були обрані магазини Ушомирського і Веселівського споживчих товариств Коростенської райспоживспілки та підприємства облспоживспілки "Житомирська універсальна база", розташовані на території Володарсько-Волинського району, зокрема у самому райцентрі та у селі Рижани.

У ході семінару його учасники особливу увагу звертали на викладку товару, його асортимент, фірмовий одяг продавців, наявність куточка покупців, зовнішній та внутрішній стан самого приміщення магазину. Загалом, цікавило все, що сприяє росту товарообороту та повному і якісному задоволенню потреб людей села, поліської глибинки у товарах першої необхідності. Свого роду учасниками семінару ставали і продавці магазинів, оскільки не лише давали вичерпні відповіді на усі запитання колег-гостей, а й самі задавали аналогічні стосовно їхніх магазинів з метою запозичення досвіду роботи. А вболівання за справу всіх і кожного й приносить бажані результати.

Приміром, за підсумками першого кварталу нинішнього року, на чому акцентувала увагу присутніх голова правління Коростенської райспоживспілки Тамара Нікитюк, в Ушомирському споживчому товаристві середньомісячний товарооборот на один магазин збільшився у порівнянні з минулим роком на 31 відсоток.

- А у трьох магазинах підприємства облспоживспілки "Житомирська універсальна база", що на території Володарсько-Волинського району, товарооборот лише за квітень склав майже 800 тис гривень. Щоправда 450 тисяч з них на рахунку маркета "Волинський" – це вже прозвучало з вуст головного бухгалтера підприємства Юрія Ткаченка.

Ось чому саме ці об’єкти роздрібної торгівлі і стали базою для проведення семінару-наради.
Відкривши нараду, перший заступник голови правління Споживспілки Василь Баранівський поінформував її учасників про підсумки діяльності галузі торгівлі за чотири місяці нинішнього року та стан виконання рішень вищих органів управління споживчої кооперації України щодо підвищення ефективності використання її матеріально-технічної бази.

- Обсяг роздрібного товарообороту за січень-квітень сягнув 62 млн. гривень, що склало 120 відсотків до відповідного періоду минулого року, - зазначив Василь Володимирович. – Його приріст забезпечили усі районні кооперативні організації. Дещо покращилась структура товарообороту. Вперше за останні роки нам вдалося збільшити питому вагу непродовольчих товарів у роздрібній торгівлі, зокрема високоліквідних будівельних матеріалів, електропобутових приладів, іграшок тощо. Спостерігається приріст продажу у порівняних цінах до минулого року м'яса та птиці, консервів м’ясних і овочевих, сирів, свіжих овочів, продуктів дитячого харчування та безалкогольних напоїв. На чотири дні ми прискорили оборотність товарів. Показники роботи окремих торговельних об’єктів, у яких ми сьогодні побували, дають усі підстави стверджувати, що матеріально-технічний потенціал споживчої кооперації є головним фактором розвитку і функціонування кооперативної торгівлі у ринкових умовах. Саме наявність сучасних закладів стимулює її розвиток. Отож, хто не вкладає, той і прибутків не має.

Заступник голови правління, начальник управління бухгалтерського обліку, звітності і корпоративних прав, економіки та фінансів, головний бухгалтер Споживспілки Людмила Паскалова у своєму виступі торкнулася питання запровадження нових форм торгівлі, зокрема – співпраці на засадах приватного підприємництва. Оскільки його вирішення у галузі торгівлі хоч уже і не на старті та ще й далеко до фінішу.

"Вимоги законодавства щодо використання реєстраторів розрахункових операцій" – цій темі присвятила свій виступ начальник відділу комерційної діяльності та маркетингу Споживспілки Наталія Яфарова.

Досвідом роботи з виконання власних заходів щодо нарощування обсягів товарообороту, приведення торговельної мережі до конкурентоспроможного стану та запровадження підприємництва з учасниками зібрання поділилися голови правлінь споживчих товариств – Барашівського Ємільчинської райспоживспілки Надія Матвієнко,  "Малинське" Малинської райспоживспілки – Наталія Підсуха та інші.

Підсумовуючи роботу семінару-наради, Василь Володимирович Баранівський висловив своє задоволення активністю присутніх і впевненість у тому, що передовий досвід роботи знайде широку підтримку та розповсюдження, а приватне підприємництво стане одним із основних джерел інвестицій у галузь торгівлі.