З метою налагодження тісної і ефективної співпраці із
керівництвом підприємства облспоживспілки “Житомирський кооперативний ринок”,
представники громадської ради організації “Екологічний контроль України”, що
діє при Державній екологічній інспекції у Житомирській області, неодноразово побували
на ринку, разом з його адміністрацією проводили рейди-перевірки, виявляли
недоліки у його роботі, порушення правил торгівлі і санітарії, встановлювали
час для їх усунення.
Найжвавіша торгівля на ринку, зрозуміло,
влітку, коли на фермерському полі, і на присадибній ділянці та в хліві
господаря усе росте, зріє, плодоносить і вивозиться для продажу на ярмарок.
Тоді, як мовиться, за всим не вслідкуєш. На це, очевидно, і розраховувала
громадськість, висадивши знову свій контролюючий десант у найгарячіший час, у
найгарячішому місці — на ринку.
Голова громадської організації Євген
Мерімський та член ради Віктор Фоміненко у супроводі заступника директора ринку
Юрія Пруднікова вирішили до свого “маршруту” внести ті місця, де минулої
перевірки були зафіксовані хоч не значні та все ж — недоліки. Розпочали з того,
з чого розпочинає свій робочий день ринок і кожен його підприємець — з
лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи № 1, де гостей привітно зустрів
її завідуючий, кандидат ветеринарних наук Євгеній Давидов. Огляд кабінетів
лабораторії, знайомство з персоналом він супроводжував розповіддю про її
діяльність.
- Наша лабораторія підпорядковується міській
лікарні ветеринарної медицини, - зазначив Євгеній Анатолійович. - До її функцій
входить державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за якістю і
безпекою продуктів харчування. Свою роботу лабораторія розпочинає о 5-й годині
40 хвилин. Вона повністю обладнана усим необхідним для проведення контрольно-вимірювальних
досліджень. Маємо три радіологічні прилади, по два — для визначення вмісту
нітратів у рослинах та для досліджень молока, а також — яєць, меду тощо. Усі
працівники лабораторії мають вищу освіту, великий стаж роботи, постійно
підвищують рівень своїх знань. Завдяки цим чинникам та високій відповідальності
кожного зокрема і колективу в цілому, ми лише за останні півроку не допустили
до реалізації на нашому ринку 8 тушок свинини, 3 — яловичини, 3,5 тисячі
кілограмів м'яса курчат-бройлерів промислового виробництва, 184 кілограми
ковбасних виробів, 408 — риби та рибопродукції, 730 — рослинної продукції з
органолептичними вадами та перевищенням кількості нітратів, 100 літрів молока,
14400 штук яєць. А все це становило загрозу здоров'ю, а то й життю людей, котрі
скуповуються на нашому ринку.
Затим громадські активісти піддали ретельній
перевірці численні, як об'єкти торгівлі так і самих підприємців за дотриманням
ними вимог законодавства України щодо забезпечення якості продукції, після чого
поділилися своїми враженнями.
- Якщо під час минулої перевірки ринок мав
лише договір про вивезення твердо-побутових відходів — то сьогодні є
відповідний документ на утилізацію небезпечних відходів, таких як люмінесцентні
лампи, різного роду батарейки тощо, - наголосив голова громадської ради Євген
Леонідович. - Приємно вразило і те, що цього разу, на відміну від минулого, у
більшості продавців є необхідна документація, у належний вигляд приведені
інформаційні куточки, у приглядному стані холодильні вітрини з виставленою
продукцією, у лабораторії, поруч з іншою інформацією, розміщені ціни на
дослідження молочної продукції.
Член громадської ради, керівник об'єднання
“Громадська дія” Віктор Леонідович розповідь свого колеги доповнив наступним:
- Якщо донедавна жива риба продавалася на
ринку влітку під пекучим сонцем, на необлаштованому відповідно санітарним нормам майданчику, то
сьогодні ми побачили новий красень-павільйон, схожий на велетенський акваріум,
де поруч із невеликими карасиками, плавають десяти-і більше кілограмові
товстолобики, на видному місці кожного продавця – номер торгової точки,
експертний висновок лабораторії про якість товару та джерело його надходження.
Кожен із працюючих має особову медичну книжку. Все це є яскравим свідченням
того, що наша співпраця з керівництвом ринку має позитивну динаміку, яка на
користь усім, а в першу чергу — нашим людям.
- Саме завдяки цій позитивній динаміці, наш
ринок за результатами огляду-конкурсу серед ринків споживчої кооперації України
за 2014 рік, у номінації серед ринків обласних центрів посів призове друге
місце — не без гордості за свій колектив сказав заступник директора Юрій
Володимирович.
А директор ринку, Василь Павлович Третяк
підсумовуючи після рейдове зібрання, додав:- На балансі підприємства сьогодні є критий
ринок на 250 торгових місць, 4 павільйони — молочний, рибно-олійний,
продовольчий та для продажу живої риби, заготівельний пункт по заготівлі
шкірсировини та макулатури, п'ять закладів ресторанного господарства,
холодильник з машинним охолодженням місткістю 111 тонн, 104 одиниці
циферблатних, електронних та товарних ваг, три автомобілі. За минулий рік на
ринку реалізовано близько семи тисяч тонн сільгосппродуктів, із них — 3 тисячі
тонн — м'яса та м'ясопродуктів, 212 тонн — картоплі, майже 3,5 тисячі тонн овочів та
фруктів. За цей же час у розвиток і зміцнення матеріально-технічної бази
підприємства нами інвестовано 259 тисяч гривень. На рік нинішній ми запланували
будівництво ста малих архітектурних форм на центральному майданчику ринку. У
реалізації наміченого також спостерігається позитивна динаміка.
Підводячи риску під усим написаним варто додати, що колектив підприємства облспоживспілки “Житомирський кооперативний ринок” разом з усіма кооператорами області достойно зустрічає своє професійне свято – Міжнародний день кооперації.
Підводячи риску під усим написаним варто додати, що колектив підприємства облспоживспілки “Житомирський кооперативний ринок” разом з усіма кооператорами області достойно зустрічає своє професійне свято – Міжнародний день кооперації.