Назустріч святу — з позитивною динамікою


З метою налагодження тісної і ефективної співпраці із керівництвом підприємства облспоживспілки “Житомирський кооперативний ринок”, представники громадської ради організації “Екологічний контроль України”, що діє при Державній екологічній інспекції у Житомирській області, неодноразово побували на ринку, разом з його адміністрацією проводили рейди-перевірки, виявляли недоліки у його роботі, порушення правил торгівлі і санітарії, встановлювали час для їх усунення.

Найжвавіша торгівля на ринку, зрозуміло, влітку, коли на фермерському полі, і на присадибній ділянці та в хліві господаря усе росте, зріє, плодоносить і вивозиться для продажу на ярмарок. Тоді, як мовиться, за всим не вслідкуєш. На це, очевидно, і розраховувала громадськість, висадивши знову свій контролюючий десант у найгарячіший час, у найгарячішому місці — на ринку.

Голова громадської організації Євген Мерімський та член ради Віктор Фоміненко у супроводі заступника директора ринку Юрія Пруднікова вирішили до свого “маршруту” внести ті місця, де минулої перевірки були зафіксовані хоч не значні та все ж — недоліки. Розпочали з того, з чого розпочинає свій робочий день ринок і кожен його підприємець — з лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи № 1, де гостей привітно зустрів її завідуючий, кандидат ветеринарних наук Євгеній Давидов. Огляд кабінетів лабораторії, знайомство з персоналом він супроводжував розповіддю про її діяльність.





- Наша лабораторія підпорядковується міській лікарні ветеринарної медицини, - зазначив Євгеній Анатолійович. - До її функцій входить державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за якістю і безпекою продуктів харчування. Свою роботу лабораторія розпочинає о 5-й годині 40 хвилин. Вона повністю обладнана усим необхідним для проведення контрольно-вимірювальних досліджень. Маємо три радіологічні прилади, по два — для визначення вмісту нітратів у рослинах та для досліджень молока, а також — яєць, меду тощо. Усі працівники лабораторії мають вищу освіту, великий стаж роботи, постійно підвищують рівень своїх знань. Завдяки цим чинникам та високій відповідальності кожного зокрема і колективу в цілому, ми лише за останні півроку не допустили до реалізації на нашому ринку 8 тушок свинини, 3 — яловичини, 3,5 тисячі кілограмів м'яса курчат-бройлерів промислового виробництва, 184 кілограми ковбасних виробів, 408 — риби та рибопродукції, 730 — рослинної продукції з органолептичними вадами та перевищенням кількості нітратів, 100 літрів молока, 14400 штук яєць. А все це становило загрозу здоров'ю, а то й життю людей, котрі скуповуються на нашому ринку.



Затим громадські активісти піддали ретельній перевірці численні, як об'єкти торгівлі так і самих підприємців за дотриманням ними вимог законодавства України щодо забезпечення якості продукції, після чого поділилися своїми враженнями.
- Якщо під час минулої перевірки ринок мав лише договір про вивезення твердо-побутових відходів — то сьогодні є відповідний документ на утилізацію небезпечних відходів, таких як люмінесцентні лампи, різного роду батарейки тощо, - наголосив голова громадської ради Євген Леонідович. - Приємно вразило і те, що цього разу, на відміну від минулого, у більшості продавців є необхідна документація, у належний вигляд приведені інформаційні куточки, у приглядному стані холодильні вітрини з виставленою продукцією, у лабораторії, поруч з іншою інформацією, розміщені ціни на дослідження молочної продукції.



Член громадської ради, керівник об'єднання “Громадська дія” Віктор Леонідович розповідь свого колеги доповнив наступним:
- Якщо донедавна жива риба продавалася на ринку влітку під пекучим сонцем, на необлаштованому  відповідно санітарним нормам майданчику, то сьогодні ми побачили новий красень-павільйон, схожий на велетенський акваріум, де поруч із невеликими карасиками, плавають десяти-і більше кілограмові товстолобики, на видному місці кожного продавця – номер торгової точки, експертний висновок лабораторії про якість товару та джерело його надходження. Кожен із працюючих має особову медичну книжку. Все це є яскравим свідченням того, що наша співпраця з керівництвом ринку має позитивну динаміку, яка на користь усім, а в першу чергу — нашим людям.
- Саме завдяки цій позитивній динаміці, наш ринок за результатами огляду-конкурсу серед ринків споживчої кооперації України за 2014 рік, у номінації серед ринків обласних центрів посів призове друге місце — не без гордості за свій колектив сказав заступник директора Юрій Володимирович.



А директор ринку, Василь Павлович Третяк підсумовуючи після рейдове зібрання, додав:- На балансі підприємства сьогодні є критий ринок на 250 торгових місць, 4 павільйони — молочний, рибно-олійний, продовольчий та для продажу живої риби, заготівельний пункт по заготівлі шкірсировини та макулатури, п'ять закладів ресторанного господарства, холодильник з машинним охолодженням місткістю 111 тонн, 104 одиниці циферблатних, електронних та товарних ваг, три автомобілі. За минулий рік на ринку реалізовано близько семи тисяч тонн сільгосппродуктів, із них — 3 тисячі тонн — м'яса та м'ясопродуктів, 212 тонн  — картоплі, майже 3,5 тисячі тонн овочів та фруктів. За цей же час у розвиток і зміцнення матеріально-технічної бази підприємства нами інвестовано 259 тисяч гривень. На рік нинішній ми запланували будівництво ста малих архітектурних форм на центральному майданчику ринку. У реалізації наміченого також спостерігається позитивна динаміка.

Підводячи риску під усим написаним варто додати, що колектив підприємства облспоживспілки “Житомирський кооперативний ринок” разом з усіма кооператорами області достойно зустрічає своє професійне свято – Міжнародний день кооперації.