Укркоопспілка розпочала новий соціальний проект «Родом зі споживчої кооперації»

Всеукраїнська центральна спілка споживчих товариств (Укркоопспілка) розпочала соціальний проект «COOP–Україна: Родом зі споживчої кооперації». У межах проекту у вільний доступ викладено унікальні фотографії з архіву споживчої кооперації України, які раніше не оприлюднювалися. На старих, ще переважно чорно-білих фото користувачі Інтернету зможуть знайти свої рідних, знайомих старшого покоління.

«Історія споживчої кооперації України нараховує майже 150 років, за цей час через систему пройти десятки мільйонів наших співвітчизників. Лише за радянських часів кожен четвертий громадянин України мав квиток члена споживчої кооперації, а отже саме він міг бути зафіксований на фото, що зберігаються в нашому архіві, ­– розповідає голова Правління Укркоопспілки Василь Гончаренко. – Сучасній молоді може бути цікаво знайти фото своїх прабатьків, тому ми вирішили оприлюднювати їх в соцмережах, де нащадкам кооператорів їх найзручніше переглядати».

Перша група фотографій, а саме 45 світлин, вже розміщено на сторінках COOP–Україна у Фейсбуці (www.facebook.com/CoopUkraine) та ВКонтакте (vk.com/coop_ukraine). Частина людей на фото мають власні відмітки (ПІБ, посади тощо), однак особливістю проекту є те, що кожен бажаючий може знайти на фото свого знайомого чи родича та додати відповідну інформацію про нього власноруч.

Крім того, на фото можна знайти і відомих українських діячів, які мали відношення до споживчої кооперації. Так, наприклад, на фото, яке датовано початком минулого сторіччя, відображено курс книговодів сільських кооперативів, на якому був присутній видатний український письменник Василь Стефаник.

Тож фотографії будуть цікаві не лише тим, хто бажає знайти своїх предків, а й усім, хто бажає побачити, як жили українці останні 150 років. Тим більш, що фото зібрані з усіх областей України, від Луганська до Закарпаття, від Криму до Чернігівщини.

Організатори проекту запрошують всіх бажаючих надсилати до оргкомітету сканкопії архівних фото з зображенням окремих постатей, що працювали у споживчій кооперації України у різні часи, або колективні фото. Адже це дозволить наповнити базу фотографій і  дасть можливість більшій кількості користувачів мережі Інтернет знайти фото своїх рідних. За для того аби долучитися до громадської ініціативи, достатньо написати оргкомітету на електронну адресу uks.energy@gmail.com або у приватні повідомлення на сторінці проекту «Сoop Україна» в соцмережах Фейсбук та ВКонтакті.