Нова відзнака праці

Директором підприємства «Олевський кооперативний ринок» однойменної райспоживспілки Олену Романівну Розе призначили у березні 2002 року. Не можна сказати, що ринок був занедбаний, у незадовільному стані, але і правління райспоживспілки, і торгуючі на ньому та й покупці бажали кращого…

Невдовзі цього забажала і новопризначена керівниця, хоч добре розуміла, що знань набутих у Житомирському кооперативному технікумі і Львівському торгово-економічному інституті та досвіду роботи на посадах спочатку товарознавця споживчого товариства, затим заступника голови правління з питань торгівлі Олевської райспоживспілки не досить для роботи керівником-господарником. Довелося самій для себе відкривати школу самоосвіти та вивчати і запозичувати досвід у своїх колег.

- Почала з того, що побувала мало не на всіх кооперативних ринках області, – почала із спогадів Олена Романівна. – Багато в чому допомагали та й тепер сприяють осучасненню ринку семінари-наради з їхніми директорами, які, як правило, проходять на кращих підприємствах, де є чому повчитися, що запозичити і до кого звернутися за порадою. А про досвід роботи ринків у інших областях нашої системи дізнавалася, переймаючи його зі сторінок нашого всеобучу - газети «Вісті». Ось так від кожного по нитці, як кажуть, і обростала власним досвідом, який відразу почав давати свої результати. Сьогодні на ринку функціонує 570 облаштованих торгових місць, розміщених у м’ясному і молочному павільйонах та за критими і відкритими столами. Ринок оснащено водопостачальною системою. У розпорядженні торгуючих 51 одиниця холодильного обладнання, санітарний одяг. Для суб’єктів підприємницької  діяльності у м’ясному павільйоні встановлено п’ять одиниць електронних ваг. За останні роки у модернізацію і розвиток ринку ми інвестували понад 2 млн. гривень, що дало можливість збудувати 40 МАФів, сучасну вбиральню, поновити асфальтне покриття території, провести капітальний ремонт покрівлі контори ринку, встановити ворота з аркою та фігурною вивіскою назви відповідно до затвердженого бренду. Систематично проводимо капітальні  та поточні ремонти наших об’єктів і благоустрій території. Цьому передусім сприяють результати нашої фінансово-господарської діяльності, які щорічно зростають. 


Поліпшуючи умови праці торгуючим, а заодно і комфортні умови покупцям, керівництво ринку не забуває й про своїх працівників, а їх – 14 осіб. Для них також створюються належні умови праці та відпочинку, що сприяє стабільності колективу, гарним, дружнім, наближеним до родинних, стосункам. Людського тепла і милосердя вистачає у працівників ринку не лише на членів свого колективу. Кожен із них переймається і долею тих, хто сьогодні боронить рідну країну від російського агресора, відстоює її незалежність. У їх числі і немало мешканців Олевщини. Тому неодноразово, через місцевих волонтерів, ринок передавав на фронт продукти харчування, зібраний теплий одяг, предмети гігієни, а до свят ще й різні солодощі та домашню випічку.

На адресу ринку сьогодні можна почути багато схвальних відгуків, як від тих, хто користується його шестиденними послугами, так і від представників вищестоящих організацій.

Ось що сказала головний фахівець з організації ринків та заготівель управління комерційної діяльності й маркетингу облспоживспілки Наталія Чепура:

- Олевський кооперативний ринок – один із кращих у нашій системі серед споріднених підприємств. Він шість разів посідав призові місця, тричі з них – перші, у щорічних Всеукраїнських оглядах-конкурсах серед ринків споживчої кооперації України у номінації ринків районних центрів, селищ і сіл із кількістю працюючих менше п’ятнадцяти осіб. Підприємство є постійним учасником ярмарок міського значення з продажу сільгосппродуктів та товарів. Адміністрація щорічно виділяє значні кошти для створення безпечних умов праці своїм працівникам, для придбання спецодягу, взуття та інших засобів індивідуального захисту, а також медичних аптечок. Важливим є той факт, що після восьмирічних судових тяганин підприємство відстояло надане йому раніше право власника на майно і викуплену ним земельну ділянку під ринок площею 1,14 га. І в усіх здобутках колективу левова частка вкладу його цілеспрямованого, наполегливого, завзятого, відповідального, грамотного керівника – Олени Романівни Розе та правління райспоживспілки, членом якого вона є, на чолі з Ольгою Іванівною Сорокою. Їхня тісна співпраця також значною мірою є запорукою успіху, як роботи ринку зокрема, так і кооператорів району в цілому.

Спільну мову й порозуміння знаходить Олена Романівна і з органами місцевого самоврядування, з якими також плідно співпрацює, будучи уже п’ять років членом виконкому Олевської об’єднаної громади. Її високоефективну працю і активну життєву позицію неодноразово відзначали Почесними грамотами і грамотами правління Всеукраїнської Спілки споживчих товариств та ЦК профспілки працівників споживчої кооперації України, Спілки споживчих товариств області та президії обкому галузевої профспілки, Житомирської обласної ради за волонтерство і допомогу воїнам,  Олевської райдержадміністрації та Олевської міської ради.

А днями надійшло повідомлення про чергову, віриться не останню, відзнаку її праці: «За значний особистий внесок у розвиток споживчої кооперації України, багаторічну плідну роботу, високий професіоналізм та з нагоди ювілейної дати від дня народження почесною трудовою відзнакою «Знак Пошани» Всеукраїнської центральної Спілки Споживчих товариств (Укркоопспілки) нагороджено Олену Романівну Розе, директора підприємства «Олевський кооперативний ринок».

До вітань, які днями прозвучать у на адресу Олени Романівни з нагоди ювілею і почесної відзнаки її праці, приєднаються і численні кооператори району, області, члени правлінь райспоживспілки, Споживспілки та президії обкому галузевої профспілки. Зрозуміло, найтеплішими будуть вітання і найдобрішими побажання від життєвого супутника, колеги по роботі, працівника ринку Леоніда Андрійовича Розе та численної родини – побажання миру, здоров’я, любові і добра!