Гра вартувала свіч

Для мешканців села Ушомир Коростенського району цьогорічна Трійця стала подвійним святом, оскільки саме цей день сільська громада обрала для відзначення свого свята, яке  відбулося за підтримки народного депутата України Володимира Арешонкова. У ньому, за інформацією офіційного веб-сайта Ушомирської територіальної громади, взяло участь майже п’ять тисяч людей і пройшло воно під девізом "У громаді сила – ми нація єдина". Урочисте дійство переплелося з великим християнським святом, перетворившись  на гарне, цікаве, незабутнє, масове, воістину народне гуляння, у чому неабиякі заслуги  кооператорів Ушомирського споживчого товариства.


- Жодне сільське зібрання, якого б масштабу і з якої б нагоди воно не відбувалося, не проходить без наших кооператорів, – з гордістю за свій колектив розповіла голова правління Наталія Подрядчикова. - Про нинішнє, ще задовго до його проведення, повідомлялося у районних та обласних засобах масової інформації. Отож і ми, завчасно зібравши членів правління, намітили, так би мовити, план наших дій. Бо ж, як відомо: гостям – свято, а господарям – робота. А поліщуки з діда-прадіда славляться своєю гостинністю, вмінням зустрічати гостей, запрошувати їх до столу, частувати найсмачнішими домашніми стравами та турбуватися про те, аби і душі було весело. На нашу долю випадає обслуговування і гостей, і своїх сельчан, а їх у нас 2200 осіб. І хоч ми, не маючи власної кухні, варили, пекли, смажили у своїх колег-сусідів, у кафе села Омелянівки комбінату громадського харчування Коростенської райспоживспілки, асортимент страв, запропонований нами,  мало чим можна було ще доповнити. Учасників свята ми залюбки частували традиційними шашликами, домашньою ковбасою, м'ясними і рибними котлетами за різними рецептами, відбивними із свинини, курятини і печінки, битками, запеченими курми, пончиками з різними начинками, овочевими салатами – всього і не перерахувати. Чоловікам пропонували пиво та алкогольні напої, а діти, зрозуміло, насолоджувалися морозивом і солодощами. Такого широкого асортименту страв не було у жодного приватного підприємця, хоч їх було немало. Кооператори були, як кажуть, на висоті, за що і висловила нам свою щиру вдячність сільський голова Людмила Рафаїлівна Мала.

Про те, як проходила торгівля, про враження, які залишили по собі і робота, і свято, повідала продавець маркету Леся Катеринчук:

- У Зелену неділю, уже о 7-їй ранку, із заготовленим товаром ми прибули на відведене нам для святкової торгівлі місце. Розставили столики та стільці, які привезли з собою, товар розклали так, щоб видно його було покупцям,  котрі майже відразу і з'явилися. В основному це були ушомирці, яких ми добре знаємо, бо ж майже щоденно отоварюються вони у наших магазинах.  На їхніх обличчях вигравала святкова усмішка. І це зрозуміло. Черга зростала, а о 10-й, коли нам підвезли гарячі м'ясні страви і запах від них розповсюдився мало не по всьому парку відпочинку, де і проходило свято, бажаючі поласувати обступили нас і коло їх не зменшувалося доти, доки у наших велетенських каструлях парувало всіляке смачне їство. Цілий день поруч з нами були голова правління нашого споживчого товариства Наталія Григорівна Подрядчикова зі своєю заступницею з питань торгівлі Марією Кириєнко, допомагали нам, якщо якийсь товар закінчувався, відразу телефонували у маркет і його оперативно доставляли. І хоч, як кажуть у народі, працювали ми не покладаючи рук, однак втоми не відчували. Бо ж навколо вирувало свято і його настрій передавався й нам, тай перебували ми у його атмосфері.

А настрою у значній мірі сприяла  ще й  українська народна щира, задушевна та весела, жартівлива пісня, яка лунала того святкового дня зі сцени, з вуст творчих колективів громади у концертній програмі "Розквітай у щасті, роде наш красний" та з вуст зіркової гості - співачки Ірини Федишин.

Щодо кооператорів – то їхньому настрою ще більше посприяв Зелений понеділок, коли вони підрахували виручку від святкової торгівлі і голова правління Наталія Григорівна резюмувала: "Гра вартувала свіч".