У числі кращих

Щоб зрозуміти, як нелегко у сільській крамниці з торговою залою 63 кв. м. утримувати середньомісячний товарооборот на позначці 130 тис. грн., варто лишень сказати, що у цьому ж селі, у Жубровичах, де мешкає 2300 людей, працює ще 14 приватних магазинів, три з яких зовсім поруч з кооперативним. Та "дівчата", як називають продавщиць постійні покупці, на свою кооперативну долю не нарікають.

- Удвох із Галиною Кривой ми прийняли магазин п’ять років тому – повідала завмаг Олена Юськова. – Дві наші попередниці в один день вийшли на заслужений відпочинок, а ми прийшли їм на зміну. Складнощів і труднощів, вважаю, не було і немає. Працювати треба скрізь і з повною віддачею. А сприяє роботі значною мірою те, що ми для людей села, а вони для нас є "нашими". І цим сказано все. Я ніколи не запропоную своїй людині те, що не купила б сама собі, себто щось не свіже, неякісне. А нам завозять  товар якісний, часто і у невеликій кількості. Основним постачальником є наше, Білокоровицьке споживче товариство Олевської райспоживспілки. Деякі групи товарів завозять і самі виробники, з якими у нас також склалися гарні взаємовигідні стосунки. Влітку, як правило, торгівля жвавішає. На полицях у широкому асортименті займають свої місця овочі і фрукти.

- Та й гаманці людей влітку товстішають, - додала усміхаючись Галина Петрівна. – Цьогоріч чорниця за врожайністю і за тривалістю торгівлі нею побила всі попередні рекорди. Раніше, бувало, тиждень-другий – і сезон закінчувався, а це – більше місяця тривав збір, у якому брали участь і дорослі, і малі. У ліс ідуть, як мовиться, через наш магазин, бо ж треба на цілий день запастись їжею і солодкими напоями, а здавши ягоду, покупець чатує біля лісу, додому повертаються тією ж дорогою, щоб придбати все на вечерю. Саме завдяки цьому, у липні ми перевершили середньомісячний товарооборот майже на 20 тис. грн.

Зважаючи на це, жубровицька "Крамниця" у числі кращих магазинів споживчого товариства удостоїлася честі ділитися досвідом своєї роботи з учасниками семінару-наради з питань торгівлі, який нещодавно був організований і проведений правлінням Спілки споживчих товариств області.