Головне завдання визначено

Підсумки господарсько-фінансової діяльності кооперативних організацій та підприємств за перше півріччя 2016 року підбито і проаналізовано на розширеному засіданні правління Споживспілки за участі членів правління, голів правлінь райспоживспілок, райспоживтовариств та директорів підприємств облспоживспілки.

Враховуючи час проведення зібрання, голова правління Споживспілки, доповідач Степан Григор'єв відкрив його дещо незвично – урочисто і піднесено, зокрема сказавши:  

- Наше зібрання проходить напередодні свята.. Україна готується до великої, знаменної дати – 25-річчя з дня проголошення своєї незалежності. Кожен по-своєму розцінює це свято: одні вважають, що воно їм нічого не дало, інші ж, навпаки, звинувачують себе у тому, що піклуючись про особисте, мало зробили для своєї країни, для свого народу. Можливо, дещо пафосно, але не без гордості я хочу сказати ось що: якби усі організації, установи, підприємства, не залежно від форм власності, працювали так як працюють наші кооператори, - хода нашої держави по обраному шляху була б значно швидшою, впевненішою твердішою і, безперечно, результативнішою.  Щоб не бути голослівним перейду до цифр і фактів…
Далі доповідач дав розгорнуту характеристику діяльності кожної галузі, кооперативної організації і підприємства зокрема та системи в цілому.

- Валовий  обсяг основних галузей діяльності склав 172 млн. грн., що майже на 13 відсотків більше відповідного періоду минулого року, – зазначив Степан Максимович. - Загальний обсяг товарообороту зріс більше ніж на 14 відсотків у діючих цінах. Приріст забезпечили 80 відсотків районних кооперативних організацій та підприємств. Лідерами тут залишаються Новоград-Волинська, Коростенська, Овруцька, Чуднівська райспоживспілки, споживче товариство "Універсал-15" та Брусилівське райспоживтовариство. Населенню області продано різноманітних товарів та продуктів харчування майже на 125 млн. грн. Випереджаючими темпами зростає товарооборот у сільській місцевості. Жителям сіл і селищ міського типу продано товарів більш як на  86 млн. грн, що на 14,6 відсотка перевищило відповідний минулорічний показник. Питома вага його  у загальному обороті є  незмінною і складає майже 70 відсотків. Пріоритетною галуззю була і залишається торгівля. Сьогодні її здійснює  364 магазини, які  за січень-червень довели роздрібний товарооборот майже до 110 млн. грн. із приростом 12 відсотків. Запровадження приватного підприємництва  у всіх районних кооперативних організаціях і на  підприємствах облспоживспілки, дозволило зменшити витрати обігу та є додатковим джерелом інвестицій для створення конкурентоспроможної мережі. З комерційної точки зору перехід на співпрацю з приватними підприємцями значно спростив процедуру закупівлі товарів та підвищив конкурентоздатність кооперативної торгівлі.

Яскравим свідченням дієздатності та конкурентоспроможності кооперативної торгівлі є досвід роботи Житомирської універсальної бази.

Половина із 23-х магазинів, розташованих у сільській місцевості, в яких здійснює торгівлю створене базою споживче товариство "Універсал-15", забезпечила товарооборот у червні від 110 до 320 тис. грн., що дало змогу отримати прибуток від торговельної діяльності - 169 тис. грн. У липні цей показник ще вищий.

Впродовж останніх років нам не вдається збільшити частку непродовольчих товарів у товарообороті роздрібної мережі. Зважаючи на це, правління Споживспілки у лютому ініціювало проведення внутрісистемного ярмарку з укладання угод на постачання підприємством облспоживспілки "Будгоспторг" товарів будівельно-господарського призначення кооперативним організаціям області, у тому числі, які працюють на засадах приватного підприємництва. Завдяки наданій правлінням Споживспілки поворотній фінансовій допомозі, партнерським зв’язкам з виробниками та залученню власних обігових коштів, спеціалізована оптова база може безперебійно забезпечувати кооперативні організації області товарами будівельно-господарського призначення, більше двохсот найменувань, за конкурентними цінами, і що важливо, кредитувати на 30 днів по  будматеріалах та 45 днів по господарчих товарах.

У ресторанному господарстві обсяг обороту за звітний період збільшився на 19 відсотків у порівняних цінах і склав 14,7 млн. грн. Майже 60 відсотків підприємств мають приріст за цим показником, зокрема, це комбінати громадського харчування Малинської, Коростенської, Олевської райспоживспілок, дочірнє підприємство "Олеся" Червоноармійського райспоживтовариства та підприємство облспоживспілки "Коростенський кооперативний ринок".

Аналізуючи господарсько-фінансову діяльність, голова правління навів ось такі цифри і факти:

- У цілому по системі одержано майже сім мільйонів гривень прибутків, що на 1,7 млн. більше ніж за відповідний період минулого року. Майже на 2,6 млн. грн. зросли власні оборотні кошти, на 4,8 млн. – статутний капітал, на 12,8 відсотка підвищилась заробітна плата працівників.

Зросли об’єми інвестиційної діяльності. Так, за перше півріччя було здійснено капітальних інвестицій майже на 4,5 млн. грн., що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року, причому, дві третини з них спрямовано на модернізацію та реконструкцію діючих підприємств, заміну застарілого обладнання, що сприяло підвищенню конкурентоспроможності кооперативної мережі, підвищенню ефективності її роботи.
Найбільш продуктивно працювали кооперативні ринки, питома вага яких у загальній сумі прибутків склала 59 відсотків. Заслуговує на позитивну оцінку робота Житомирського, Коростенського, Бердичівського та Олевського ринків, які за результатами Всеукраїнського огляду-конкурсу, у своїх номінаціях, визнані переможцями. І хоч це минулорічні заслуги, однак підведення підсумків відбулося цьогоріч. То дозволю собі від усіх вас, шановні, під загальні оплески привітати директорів  ринків-переможців відповідно – Василя Павловича Третяка, Юрія Володимировича Ущапівського, Миколу Васильовича Адамчука і Олену Романівну Розе. Побажання вам – так тримати! А всім присутнім бажаю брати із переможців приклад.
Останні слова доповідача і справді викликали тривалі оплески учасників зібрання, якими вони привітали своїх колег, ушанувавши тим самим їхню високоефективну працю.

В обговоренні доповіді взяли участь і виступили голови правлінь райспоживспілок: Андрушівської – Ніла Кучеренко, Радомишльської – Ірина Данильченко, Олевської – Ольга Сорока, Новоград-Волинської – Микола Єфімчук, голова правління Брусилівського райспоживтовариства – Світлана Прохоренко, директор підприємства облспоживспілки "Будгоспторг" – Ганна Бондар, головний бухгалтер Коростенської райспоживспілки – Галина Дрозд та заступники голови правління Споживспілки – Людмила Паскалова і Петро Лотюк.
Прийнята постанова зобов’язала керівників усіх рівнів спрямувати зусилля колективів на головне завдання - підвищення рівня господарсько-фінансової діяльності, з метою успішного виконання планових завдань ІІ-го півріччя нинішнього року.