До колег за досвідом


Головною метою, яку ставило перед собою правління Спілки споживчих товариств області, організовуючи і проводячи семінар-нараду з керівниками підприємств ресторанного господарства, було посприяти удосконаленню діяльності галузі, активізації роботи щодо приведення до конкурентоспроможного стану діючої та переданої в оренду мережі, а головне – обмінятися досвідом роботи, яким за останній час значно збагатилися деякі підприємства.


У їх числі – Баранівська райспоживспілка і Любарський комбінат громадського харчування. Саме на їхній базі і відбулося заплановане зібрання.

У Баранівці його учасники відвідали ресторан "Бутон", кафе "Меркурій" та виробничі цехи, а в Любарі – ресторан "Нива", кафе "Молодіжне" і кондитерський цех комбінату. Гостей цікавили інтер’єр приміщень закладів ресторанного господарства та найбільше – кухня, а це – і меню, і страви як сучасні, щось зовсім новеньке, так і традиційні національні "за бабусиними рецептами", бо сьогодні клієнта-замовника більше цікавлять страви, аніж справи того чи іншого закладу. Та й обличчям будь-якої хазяйки є кухня і накритий нею стіл. Тому у руках кожного учасника зібрання був записник із ручкою і запитань було стільки, що одні ледве встигали на них відповідати, а інші, як у студентські роки – конспектувати. Бо ж саме так збагачуються знання, запозичується, переймається досвід.





Вступним словом нараду відкрив перший заступник правління Споживспілки Василь Баранівський. Зупинившись на питанні виконання власних заходів щодо нарощування обсягів товарообороту галузі ресторанного господарства, Василь Володимирович зокрема зазначив:

- Оборот ресторанного господарства за 4 місяці склав 7,5 млн. грн. Питома вага власної продукції - 50 відсотків. Серед 22 Споживспілок системи споживчої кооперації України, з обороту галузі ми зайняли дев'яту позицію, а по випуску власної продукції – восьму. І тут нам є над чим задуматись і є над чим в подальшому працювати. Адже, ще зовсім недавно ми були на лідируючих позиціях. То ж сподіваюся, сьогоднішнє наше зібрання посприяє їх відновленню.

Детальніше про результати роботи окремих підприємств і галузі в цілому та про перспективи її розвитку розповіла начальник відділу ресторанного господарства Споживспілки Людмила Горобець:

- Практично в усіх районах нашої області сьогодні успішно працюють заклади ресторанного господарства, а це – ресторани, кафе, бари, шашличні, закусочні, їдальні тощо. У третині райспоживспілок функціонують комбінати громадського харчування, маємо п'ять кондитерських цехів. Багаторічний досвід нашої роботи яскраво демонструє той факт, що не потрібно нам ломати голову над винаходом нового велосипеда. Є своя, власна, давно перевірена модель, яка по суті стала класичною для росту об'ємних показників — це нарощування випуску власної продукції. Всі ж ми бачимо і знаємо, що наша продукція конкурентоспроможна, як по смаковим якостям так і по зовнішньому вигляду, вона користується попитом і ніколи не залежується. Підтвердженням сказаному є досвід роботи у цьому плані в Любарському, Коростенському, Малинському і Олевському районах, де питома вага власної продукції складає 60-70 відсотків.

Про новітні тенденції розвитку галузі ресторанного господарства, про доробки кухарів і кондитерів системи споживчої кооперації області, які брали участь у Всеукраїнських конкурсах професійної майстерності кухарів і кондитерів повідала викладач Житомирського кооперативного коледжу бізнесу і права, заступник голови міського осередку асоціації кулінарів і кондитерів України Тетяна Степанівна Максимчук, супроводжуючи свою розповідь фотознімками із місць подій.




Досвідом роботи закладів ресторанного господарства Баранівської райспоживспілки поділився голова правління Микола Починок, а підприємства Любарської райспоживспілки “Комбінат громадського харчування” — голова правління Любомир Кашаник. Досвідом роботи своїх підприємств поділилися також і їхні керівники, зокрема Малинського — Лариса Мацапура, Коростенського — Анна Ущапівська, Олевського — Тамара Стрюковата, Червоноармійського — Надія Кузьменко, Любарського — Любов Сидорчук.

Керівники підприємств, на базі яких проходив семінар-нарада потурбувалися і про культурну програму. Так, у Баранівці його учасники відвідали музей колишнього фарфорового заводу, продукція якого відома всьому світові, а назва славнозвісного сервізу “Бутон” залишилася у спадок кооперативному ресторану. Цей посуд і сьогодні служить вельми поважним гостям закладу. А любарці разом з екскурсоводом провели своїх колег алеями Новочорторийського старовинного парку з його цікавою історією.