Відбулися збори ради

У роботі других зборів ради Спілки споживчих товариств області другого скликання традиційно взяли участь члени правління та ради Споживспілки, голови правлінь райспоживспілок і райспоживтовариств та запрошені.

З головною доповіддю "Про господарсько-фінансову діяльність споживчої кооперації області у 2014 році та завдання щодо підвищення ефективності господарювання кооперативних організацій і підприємств у 2015 році" виступив голова правління Степан Григор'єв.

- Попри труднощі, важкі випробування, рейдерські посягання на спілчанську власність та судові процеси  нам вдалося зробити головне - це зберегти практично  колективи усіх підприємств і організацій,  система не лише вистояла, а й продовжує вибудовувати власну стратегію і тактику подальшої діяльності – розпочав свою доповідь Степан Максимович, а перейшовши до аналізу діяльності, зокрема зазначив:

- Валовий оборот підприємств і організацій Споживспілки за минулий рік склав майже 295 млн. грн. Через кооперативну торговельну мережу і мережу підприємств ресторанного господарства реалізовано товарів на 209,5 млн. грн., у тому числі сільському населенню – близько 143 млн. Прискорення оборотності товарів всього лишень на один день дало змогу системі отримати додатково доходів майже один млн. гривень.

- З урахуванням доходів від підприємницької діяльності, – вів далі доповідач, – на капітальні ремонти та придбання основних засобів за звітний період спрямовано понад 9 млн. грн., що дозволило привести до конкурентоспроможного стану майже 70 відсотків діючої торговельної мережі. Через заклади ресторанного господарства минулоріч реалізовано товарів на 24,2 млн. грн., у тому числі власної продукції – на 11,9 млн., а це -  половина обороту.

Чільне місце у доповіді було відведено питанням діяльності й інших галузей, зокрема заготівельної, оборот якої за минулий рік склав майже 24 млн. грн., власного виробництва – підприємствами якого на споживчий ринок області за звітний період було поставлено продукції на 19,2 млн. грн., у тому числі хліба і хлібобулочних виробів – 2,4 тис. тонн, кондитерських – 57 тонн, безалкогольних напоїв – 4,8 тис. дал тощо.
Оскільки у господарському механізмі системи важливу роль відіграють ринки – питанню їхньої діяльності у доповіді також було приділено значну увагу.

- У 2014 році їх валові доходи склали 51,4 млн. грн., у тому числі 13 млн. від здачі в оренду об’єктів і торговельних місць та майже 30 млн. – від наданих послуг – констатував доповідач. – Окрім того наші ринки спроможні щоденно надавати суб’єктам підприємницької діяльності і фізичним особам понад 15 тисяч робочих місць, з них майже половина стали для підприємців постійним місцем роботи.

Програму розвитку ринків на 2010-2015 роки майже виконано. Лише за звітний період у розбудову інвестовано 5,1 млн. грн., що дало змогу значно поліпшити їх санітарно-технічний стан, умови праці продавців та якість обслуговування покупців.

Діяльність кожного трудового колективу в цілому та кожного кооператора на своєму робочому місці зокрема дали змогу системі отримати 7,4 млн. грн. прибутку.

Слова вдячності за високоефективну працю і найвагоміший внесок у загальні здобутки Степан Максимович адресував працівникам Новоград-Волинської, Овруцької, Баранівської, Любарської, Олевської, Коростишівської та Черняхівської райспоживспілок.

Взявши участь в обговоренні доповіді, про здобутки, успіхи і недоліки та про шляхи їх подолання повідали у своїх виступах голови правлінь райспоживспілок – Олевської – Ольга Іванівна Сорока, Чуднівської – Віктор Володимирович Мельничук, Ружинської – Надія Василівна Пащенко.

На зборах ради розглядалися також питання "Про баланси Споживспілки за 2013-2014 роки і висновки ревізійної комісії Споживспілки", "Про кошторис витрат на утримання апарату управління і ревізійної комісії Споживспілки у 2015 році", "Про членські внески Спілки споживчих товариств області у 2015 році", "Про постанови правління Споживспілки щодо володіння, користування і розпорядження майном та з інших питань господарсько-фінансової діяльності".

З усіх обговорених питань радою та правлінням прийняті відповідні рішення і постанови.

У роботі зборів ради взяв участь і виступив перший заступник Голови Правління Укркоопспілки Микола Людвічук.