Шана полеглим – вдячність живим

69-ий травень пострілами червоних тюльпанів, запаленням білих каштанових свіч салютував Великій Перемозі над гітлерівською чумою у 1941-1945 роках. Даниною світлої, немеркнучої пам’яті полеглим у боях та одвічної вдячності, глибокої шани і поваги живим стало відзначення чергової річниці кооператорами Житомирщини. У містах, селищах і селах представники трудових колективів, покладаючи вінки і живі квіти до монументів Слави, пам’ятників невідомому Солдату, до братських могил хвилиною мовчання вшанували тих, хто ціною життя подарував нам мирне, зоряне небо. У глибокій скорботі схилили свої сиві голови і ветерани тієї кровопролитної війни. А тих, своїх колишніх колег, кому сьогодні вже несила подолати бодай найменшу відстань, кооператори у переддень свята Перемоги провідали у їхніх домівках.

Саме таким чином вшанували своїх ветеранів, колишніх фронтовиків, правління облспоживспілки та комітет профспілки і працівники апарату. Із червоними гвоздиками, з подарунками та святковими конвертами провідали вони своїх визволителів. Ветерани поділилися спогадами про буремні події давно минулих літ та про роки спільної праці у споживчій кооперації.

- Війна забрала у мене молодість і здоров'я, - повідав кавалер орденів Червоної Зірки, Вітчизняної війни ІІ ступеня і численних медалей, колишній старший інженер-механік відділу консервної промисловості облспоживспілки Василь Михайлович Машталєр. – Я повернувся з фронту інвалідом і, як результат, з роками майже повністю втратив зір. Але не за те болить мені сьогодні серце і душа. Я переймаюся тими загрозливими подіями, які нависли над моєю країною і моїм народом. На фронті ми ділили порівну останній шматок хліба, не зважаючи на ранги, звання і національності. А тепер хтось задумав на свій розсуд розділити нашу землю, нашу державу. Певний, що сини наші, онуки і правнуки будуть достойні подвигів своїх батьків і дідів.

Полковник у відставці Діонісій Ігнатович Мєзєнцев, до численних бойових нагород за ратні подвиги якого додалися трудові – за звитяжну працю у повоєнний час, у тому числі звання "Відмінник радянської споживчої кооперації", прийнявши поздоровлення з нагоди Дня Перемоги і 96-ої річниці від дня народження зі слізьми на очах сказав:
- Я і мільйони моїх ровесників пережили страшні випробування. Скільки разів доводилося дивитися смерті у вічі, хоронити друзів-однополчан, з відкритими ранами рватися у бій, іти в атаку. Але нам було легше. Ми воювали з ворогом. Хто міг подумати, що у наших наступних поколінь ворогом буде наш брат, друг і сусід.
Найбільшим бажанням ветеранів минулої війни у переддень Великої   Перемоги було бажання нової перемоги – перемоги здорового глузду.