Відбувся з’їзд споживчої кооперації Житомисрької області


23 січня відбувся ХVІ з’їзд споживчої кооперації області, який розглянув звіти правління і ради, ревізійної комісії облспоживспілки про проведену у 2009-2013 роках роботу та визначив завдання щодо подальшого розвитку і реформування кооперативних суб’єктів господарювання системи.

- П'ять років, які минули з часу попереднього з’їзду, були роками складної і напруженої роботи з реалізації вироблених нами спільних планів і перспектив, спрямованих на створення нових соціально-економічних передумов діяльності наших організацій і підприємств, - наголосив доповідач, голова правління облспоживспілки Григор'єв. – За цей час загальний обсяг товарообороту у цілому по системі склав один мільярд 400 мільйонів гривень, що дало нам можливість закріпитися на сьомій позиції серед споживспілок України. Обсяги ресторанного господарства при цьому зросли на третину, а реалізація продукції власного виробництва та обсяги наданих населенню і підприємствам платних послуг – у півтора разу.

Виробничими підприємствами системи вироблено продукції більше як на 110 мільйонів гривень. Завдяки відрахуванням від прибутків підприємств та організацій споживчої кооперації області, які зросли у 5,5 разу, на 17 мільйонів гривень збільшився статутний капітал, а власні оборотні кошти та пайові внески на одного члена споживчого товариства збільшились удвічі. На ремонт та відновлення кооперативної матеріально-технічної бази інвестовано понад 42 мільйони гривень.

Доповідь засвідчила, що на виконання рішень ХХІ з’їзду споживчої кооперації України, у квітні минулого року стартував національний проект оптово-роздрібної торгівлі «СООР-Україна», що дало можливість нашій системі уже за перші 4,5 місяці участі у ньому отримати від оптової компанії «Укооппромторг» товарів на суму близько двадцяти мільйонів гривень. Сьогодні майже 40 відсотків товарів централізовано завозиться до кожного системного магазину, задіяного у проекті.

Впродовж звітного періоду ефективно працювали кооперативні ринки, валові доходи яких зросли у два рази, що дало можливість на їх модернізацію інвестувати 23 мільйони гривень, а це майже на чверть більше ніж за відповідний попередній період. Це дало змогу побудувати та ввести в дію сучасні павільйони, об’єкти торгівлі, послуг, заклади ресторанного господарства. Павільйон «Жива риба» підприємства облспоживспілки «Житомирський кооперативний ринок» став гарним подарунком жителям обласного центру і його гостям до Нового 2014 року.

- Головною метою будь-якого суб’єкта господарювання, - наголосив на завершення доповіді Степан Максимович, - є одержання прибутку, який повинен дати можливість не лише покрити витрати виробництва, а й забезпечити його відновлення та високоефективну, успішну роботу.

З’їзд обрав новий склад органів управління і контролю облспоживспілки, а перші збори ради головою правління обрали Степана Максимовича Григор’єва.