Відбулася семінар-нарада

З метою сприяння поліпшенню ефективності господарювання та ознайомлення зі змінами і доповненнями до податкового законодавства правління Споживспілки провело семінар-нараду за участі голів правлінь і головних бухгалтерів райспоживспілок, райспоживтовариств та керівників і головних бухгалтерів підприємств облспоживспілки.

Вступним словом зібрання відкрив голова правління Споживспілки Степан Григор'єв, відразу наголосивши на тому, що оскільки результати роботи основних галузей діяльності за перший квартал нинішнього року дещо відстають від аналогічних минулого – то розмова буде ділова, принципова, конструктивна, відверта, але як завжди, – щира.

- Ми зібралися сьогодні для того, щоб почути один одного, у разі потреби, допомогти один одному, аби до фінішу року традиційно дійти у трійці-четвірці лідируючих – сказав Степан Максимович.

На спільних завданнях торговельно-комерційних і економічних служб щодо підвищення ефективності господарювання зупинився у своєму виступі перший заступник голови правління Василь Баранівський, котрий заодно поділився своїми враженнями від нещодавнього семінару, проведеного Укркоопспілкою на базі об’єктів торгівлі Тернопільської Споживспілки.

- Ми маємо у кого вчитися, але водночас можемо ділитися і власним досвідом, він у нас є, – запевнив Василь Володимирович. – Взяти для прикладу хоча б споживче товариство "Універсал-15" підприємства облспоживспілки "Житомирська універсальна база". За рахунок розширення власної торговельної мережі  неприбутковими магазинами,  взятими в оренду у наших же кооператорів,  воно збільшило об’єми закупівлі товарів, зрозуміло, за нижчими цінами, нарощуючи тим самим власний товарооборот. І, що характерно,  у досі  збитковому магазині,  товарооборот відразу збільшується у 3-4 рази. Постає питання: за рахунок чого? Відповідь одна: за рахунок праці! Праці з людьми, а це і з продавцем і з покупцем, праці з товаром, його асортиментом, викладкою, праці з постачальником тощо.  То ж є над чим задуматись.

Заступник голови правління Споживспілки Петро Лотюк, аналізуючи результати фінансово-господарської діяльності за перший квартал, зазначив:

- У цілому по системі ми спрацювали прибутково, збільшивши цей показник більш як на третину, що дало нам можливість посісти друге місце серед спілок України. У цьому заслуги передусім Коростишівської, Новоград-Волинської, Овруцької, Олевської, Малинської райспоживспілок, підприємств облспоживспілки – "Коростенський…", "Бердичівський…" і "Малинський…" кооперативних ринків. На перший погляд це дає нам право впевнено себе почувати. А ось "другий погляд" вказує на зворотне, оскільки прибуток одержано не за рахунок основних галузей діяльності, а значить у нашій роботі допущені  недоліки, мають місце не використані резерви та невирішені питання.

Саме на цих питаннях Петро Васильович і загострив увагу присутніх, глибоко аналізуючи господарсько-фінансову діяльність, як системи в цілому, так і кожної структури зокрема.
Про нове у податковому законодавстві, а саме: про контрольовані операції, трансфертне ціноутворення, про новий порядок надання податкових консультацій з першого квітня 2017 року та вимоги щодо удосконалення бухгалтерського обліку і звітності розповіла заступник голови правління Споживспілки, начальник управління бухгалтерського обліку, звітності і корпоративних прав, головний бухгалтер Споживспілки Людмила Петрівна Пасколова.
Головний юрисконсульт Споживспілки Людмила Василівна Беседовська доповіла учасникам семінару-наради про стан дотримання у кооперативних організаціях і підприємствах Земельного кодексу України та шляхи врегулювання земельних відносин відповідно з новим Земельним кодексом України.

Про стан виконання рішень ревізійної комісії та правлінь Споживспілок щодо дотримання кооперативними організаціями і підприємствами фінансової дисципліни, збереження кооперативної власності і раціонального використання майна переданого в оренду – на цих питаннях акцентував увагу присутніх голова ревізійної комісії Споживспілки Руслан Семенович Баранюк.

У роботі наради-семінару взяла участь головний спеціаліст управління праці облдержадміністрації Ірина Анатоліївна Рябова. Висвітлення теми "Актуальні питання дотримання чинного законодавства про працю" вона провела у формі запитань і відповідей.
Жвавий інтерес, обговорення і підтримку викликала інформація про запровадження у кооперативних магазинах, у тому числі і у переданих в оренду та на кооперативних ринках роздрібної торгівлі тільки брендовими "СООР Україна" поліетиленовими пакетами, рекламуючи тим самим систему споживчої кооперації України.