Успіхи у праці самі не приходять

Ситуацію, у якій опинилася Наталія Чурило у 1994 році можна описати стисло і лаконічно: не було б щастя та нещастя допомогло…

Колгосп, у якому Наталія працювала бухгалтером, як і сотні інших, зник безвісти і безслідно, якраз тоді, коли у неї закінчилася декретна відпустка. А знайти було роботу у поліській глибинці, найпівнічнішому Олевському районі, що межує з Білоруссю, як колись так і тепер, практично неможливо. Але доля усміхнулася Наталії.

Саме тоді, чоловік, кочегар Білокоровицької хлібопекарні Олевської райспоживспілки, повернувшись із роботи сказав, що їхньому підприємству потрібен бухгалтер із заробітної плати. "Завтра і виходь – додав жартома і  всерйоз, - а то люди, та й ми, будемо без грошей…"

- Двадцять два роки, а наче один день – поринула у спогади Наталія Іванівна. – На хлібопекарні було понад сорок працюючих. За місяць випікалося 70-80 тонн хліба і хлібобулочних виробів до 20-ти найменувань, які вдосвіта, ще гарячими розвозили по магазинах Радовельського, Кишинського, Лопатицького, Олевського та нашого, Білокоровицького, споживчих товариств. За порівняно короткий час я знайшла себе і у колективі, і у своїй роботі. Кооператори – люди особливі: поділитись, показати, допомогти, посприяти вони готові завжди, аби лишень усе те йшло на користь загальній справі.

Через два роки Наталію Іванівну призначили головним бухгалтером хлібопекарні. Цю ж посаду вона обіймала і після реорганізації системи, коли хлібопекарня увійшла до складу Білокоровицького споживчого товариства. А два роки тому її обрали головою правління.
- Окрім пекарні ми маємо сьогодні  ще десять магазинів і свого роду міні автоколону у якій шість машин  -  продовжила Наталія Іванівна.  -  Досвід показав, що мати свій транспорт значно вигідніше бо найманий вартує значно дорожче. А торгівля без коліс  -  не торгівля. Тай для пекарні борошно купуємо по всій нашій області і частково у Київській.  Розвозимо випічку по всіх приватних і наших, кооперативних магазинах та дитячих садках, які знаходяться на території споживчого товариства, а також торгуємо з лотків. Наші, так звані автолавки із хлібом і хлібобулочними виробами можна побачити  у будь-який час дня на будь-якій вулиці, бо хто б там що не казав і які б рішення не приймав, а лишити літніх самотніх людей святая святих  -  хліба -  кооператори такий гріх на свої душі не візьмуть. Вивчаючи смаки і попит людей, ми періодично змінюємо і розширюємо асортимент нашої продукції. Конкуренція сьогодні надзвичайно жорстка. На території нашого споживчого товариства хлібом торгують приватники з Бердичева, Коростеня, Лугин, Ємільчиного. На їхньому захисті стоять гроші і, як це не парадоксально  -  безвідповідальність. Ми ж не маємо ні того, ні іншого. Але людська вдячність  і почуття виконаного обов’язку дорожчі за все.

Білокоровицьке споживче товариство  -  краще в Олевській райспоживспілці та одне із кращих в обласній Споживспілці. Заслуги у цьому Наталія Іванівна розподіляє між усіма членами своєї трудової команди.

- Успіхи у праці самі не приходять, вони тією ж працею, часто-густо нелегкою, виснажливою і здобуваються,  -   підсумувала голова правління.  -  У нас підібрався колектив, який є одним цілим, ядром,  -  не роздільним і не від'ємним. За співпрацю, за взаєморозуміння,  як мовиться, за надійне плече і міцний хоча і жіночий лікоть, я дякую економісту Валентині Помінчук, товарознавцю Аллі Клєченко, завідуючій складом Галині Півень, бухгалтерам Олені Кошорайло, Лідії Кравчук, Валентині Філімончук, завідуючим магазинами сіл Радовель  -  Наталії Фоміній, Жубровичі  -  Олені Юзьковій, Дружба  -  Галині Хоменюк, майстрам хлібопекарні Світлані Никончук, Людмилі Любиченко. І цей перелік можна було б продовжити.

-  А ось вищестояще керівництво заслуги в успіхах колективу розцінює як 50х50.

-  У тому, що Білокоровицьке споживче товариство у таких складних умовах справляється зі своїм завданням, половина заслуг по праву належить голові його правління Наталії Чурило,  -  наголосила голова правління Олевської райспоживспілки Ольга Сорока. Вона вміє працювати і з людьми, і для людей і цим сказано все. Вона хороший організатор, вміє вислухати і почути,  вміє по-доброму переконати, якщо того вимагають справи, навчаючи інших  -  вчиться у них сама.

Коли цьогоріч перед правлінням Споживспілки постало питання де провести семінар-нараду з питань торгівлі, відповідь була однозначною:  на базі Білокоровицького споживчого товариства. І це не безпідставно.

-  І семінар, і нарада були свого роду відкритим уроком, на якому і знання перевірялися, і досвід запозичувався,  -  поділилася своїми враженнями від нещодавнього зібрання начальник управління комерційної діяльності та маркетингу Наталія Яфарова.  -  Чепурні кооперативні крамнички у поліській глибинці були і залишилися окрасою центрів багатьох сіл. У семінарі, в огляді магазинів брали участь сільські голови, дякуючи кооператорам за тісну співпрацю. Та головним гідом була голова правління споживчого товариства Наталія Іванівна Чурило. Вона щиро приймала колег-гостей, зі знанням справи разом із продавцями відповідала на всі їхні запитання, що дало змогу ще раз переконатися присутнім у тому, що керівник тут на своєму місці.

У трудовій книжці Наталії Чурило всього два записи щодо місця роботи. А ось перелік відзнак її праці  -  подяки, грамоти, Почесні грамоти правлінь Споживспілки області, райспоживспілки займає уже кілька сторінок. Останній запис зроблено було напередодні цьогорічного Міжнародного дня кооперації, коли їй за багаторічну сумлінну працю у споживчій кооперації вручили Почесну грамоту Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та ЦК профспілки працівників споживчої кооперації України.