Не зупинятись на досягнутому

 - Аби ми почули голос первинної ланки і первинна ланка почула нас, із цією метою ми і проводимо сьогодні це зібрання – відкриваючи виробничу нараду із заступниками голів правлінь райспоживспілок, райспоживтовариств і головами правлінь сільських споживчих товариств, сказав перший заступник голови правління спілки споживчих товариств області Василь Володимирович Баранівський.

Метою наради було сприяння активізації роботи  з підвищення ефективності використання матеріально-технічної бази галузі торгівлі, згідно рішень вищих органів управління споживчої кооперації України та приведення об’єктів торгівлі до конкурентоспроможного стану. Базою для проведення чергового заходу було обрано Барашівське споживче товариство Ємільчинської райспоживспілки, а для ознайомлення із роботою торговельної мережі – його магазини, "Продтовари" сіл Киянка, Бобриця, Усолуси, де мешкає більше як по 300 людей та "Продтовари" № 1 і № 2, "Промтовари" і кафе "Кленок" села Бараші із чисельністю 1730 жителів.
Оглядаючи торговельні об’єкти, учасники наради свою увагу звертали на все: від благоустрою прилеглої території, фасаду, східців і порогу до внутрішнього вигляду, оформлення вітрин, викладки товару, його асортимент тощо.

Оскільки того дня дерева на Житомирщині перетворилися у суцільні бурульки, мороз покрив льодом калюжі і змочені дощем попереднього дня дороги, а у повітрі все частіше і густіше пролітали перші сніжинки, усіх колег-кооператорів цікавило єдине питання: що обігріває магазини у такий непростий у плані забезпечення енергоносіями час. Відповідь голови правління споживчого товариства Надії Миколаївни Матвієнко на це, як і на цілий ряд інших питань, була простою і лаконічною:

- В усіх магазинах ми замінили опалювальні котли на сучасні із твердим паливом. Місцевий житель по трудовій угоді ціле літо заготовляє нам дрова. А взимку, як ось сьогодні – дрова горять, нагрівають воду, а вода обігріває наші магазини.

На пленарному засіданні, підбиваючи підсумки діяльності галузі торгівлі за дев'ять місяців, Василь Володимирович Баранівський зокрема зазначив:

- Товарооборот магазинів, які працюють за формою приватного підприємництва збільшився майже на третину у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Галузь торгівлі спрацювала прибутково, за рахунок чого на реконструкцію і технічне переоснащення роздрібної мережі за дев'ять місяців нинішнього року в неї інвестовано понад 3 мільйони гривень. Однак це не дає нам права зупинятися на досягнутому, оскільки маємо чималий потенціал невикористаних резервів. Деякі із них ми вже тут побачили, знайомлячись із торговельною мережею, спілкуючись із продавцями і покупцями, а про деякі поговоримо, а значить почуємо зараз.

Заступник голови правління, начальник управління бухгалтерського обліку, звітності і корпоративних прав, економіки та фінансів, головний бухгалтер споживспілки Людмила Петрівна Паскалова у своєму виступі торкнулася питання підвищення ефективності використання основних засобів через створення нових юридичних осіб на базі окремих об’єктів основних засобів, внутрісистемного продажу, передачі і внеску основними засобами, акцентуючи увагу учасників наради на тому, що сьогодні одним із найголовніших завдань є збереження та ефективне використання матеріально-технічної бази і людського потенціалу.
Із результатами господарсько-фінансової діяльності за дев'ять місяців Барашівського споживчого товариства своїх колег познайомила голова правління Надія Матвієнко, поділившись заодно досвідом роботи свого колективу.

- У всіх вісімнадцятьох діючих магазинах ми запровадили приватне підприємництво, – повідала Надія Миколаївна. Найближчим часом плануємо відкрити магазини у селах Кремянка і Зелениця, які сьогодні перебувають у позасистемній оренді. Без продажу основних засобів усі магазини, які ви бачили, ми забезпечили холодильними вітринами, мікрохвильовими печами, електрочайниками, більшість із них довели до конкурентоспроможного стану. Середній товарооборот на один магазин за дев'ять місяців нинішнього року склав майже 50 тисяч гривень. Результати роботи магазину на 90 відсотків залежать від людського фактора. Ось вам яскравий приклад: заміна продавця у магазині села Киянка дала можливість місячний товарооборот збільшити із 60 тисяч гривень до 90-та, а у селі Березівка – із 20-ти тисяч – удвічі. Вдвічі ми скоротили апарат управління, товар завозять постачальники, за рахунок чого  звели до мінімуму транспортні витрати. Не користуємося кредитами банку. Все це дає можливість нараховувати дивіденди нашим пайовикам.

Досвідом роботи, цікавими та змістовними думками, своїми висновками поділилися мало не усі присутні.

Голова правління Левківського споживчого товариства Житомирської райспоживспілки Ганна Костянтинівна Мироненко наголосила:

- Наше споживче товариство було першопрохідцем на шляху до роботи із приватним підприємництвом серед кооперативних торгівельних підприємств області. Було не легко і це зрозуміло, адже до всього доходили самотужки. Однак нова форма господарювання дала нам можливість із 2004 року збільшити основні засоби аж у п’ять разів. Підтримую пропозицію щодо встановлення для приватних підприємців касових апаратів із нефіскальними чеками, що, як на мою думку, стимулюватиме їхню роботу. Приміром, встановлена  відеокамера у центральному магазині села Левків, який працює із продовженим робочим днем, стимулює продавця до правильної поведінки, до високої культури обслуговування. Щодо пропозицій – то пропоную відновити роботу обласного гурту.

Директор підприємства облспоживспілки "Житомирська універсальна база", колектив якого за результатами господарсько-фінансової діяльності дев'яти місяців посів друге місце в області після Новоград-Волинської райспоживспілки, Олександр Данилович Артиш додав:
- Враховуючи розгалуженість мережі наших магазинів, а це практично вся область, як виняток, частково ми дозволили торговельним агентам деяких великих організацій, приміром, ТОВ "Полісся продукт", "Рошен", працювати безпосередньо з магазинами. А щодо відновлення обласного гурту, то робити це за кредитні гроші нереально. Потрібно передусім визначитись із товарними групами, які повинні бути високоліквідними і з мінімумом найменувань.
Підсумовуючи роботу наради, Василь Володимирович висловив своє задоволення і впевненість у тому, що наміченого досягнуто: первинну ланку почуто і первинна ланка почула. То ж – до роботи!