Відбувся ІІ з’їзд споживчої кооперації Житомирської області

Вшануванням жертв Майдану хвилиною мовчання розпочав свою роботу ІІ з’їзд споживчої кооперації Житомирської області.

Звітуючи про роботу Ради і правління Спілки споживчих товариств області та визначаючи завдання щодо підвищення ефективності господарювання, голова правління Степан Григор'єв наголосив, що п’ять років, які минули з часу попереднього з’їзду, були роками складної і напруженої роботи з реалізації рішень ХХІ (позачергового) з’їзду споживчої кооперації України та ХV (позачергового) з’їзду споживчої кооперації області, вироблених спільних планів і перспектив, спрямованих на створення нових соціально-економічних передумов діяльності організацій і підприємств системи.

-    За звітний період загальний обсяг товарообороту склав 1 млрд. 400 млн. гривень, що дало нам можливість зайняти сьому позицію серед споживспілок України, - зазначив доповідач. – У минулому році середньомісячний товарообіг на один магазин склав 40 тис.грн., що в 1,6 разу більше ніж у 2008 році. І це при тому, що 85 відсотків кооперативних магазинів розміщені у сільській місцевості. У 2009-2013 роках на оновлення мережі підприємств торгівлі і ресторанного господарства спрямовано понад 19 млн.грн. У вересні минулого року наша система приєдналась до національного проекту «СООР-Україна», що дало можливість уже сьогодні 40% товарів завозити централізовано до кожного, задіяного у ньому, кооперативного магазину. А це у свою чергу дозволило значно підвищити технологічний рівень та ефективність торгівлі, скоротити витрати.


Чільне місце у доповіді було відведено питанню розвитку галузі громадського харчування, у господарській діяльності якої задіяно 180 закладів, 10 ресторанів, 5 кондитерських цехів. За звітний період оборот галузі досяг 220 млн.грн., а приріст об’ємних показників у порівнянні з дозвітним періодом збільшився на третину.

За рахунок збільшення об’ємів діяльності та послуг удвічі зросли валові доходи кооперативних ринків, що сприяло здійсненню широкомасштабних заходів з їх приведення до вимог сьогодення. За останні п'ять років на модернізацію ринків інвестовано 32 млн.грн., що дало можливість побудувати і ввести в дію сучасні павільйони, об’єкти торгівлі, послуг, заклади ресторанного господарства.

Як приклад, вартий запозичення і поширення досвіду роботи, голова правління назвав Житомирський кооперативний ринок (директор Василь Третяк), який за рахунок доходів від господарської діяльності та залучених від підприємців коштів і кредитів банків, за звітний період побудував павільйони «Продтовари» та «Жива риба», 150 малих архітектурних форм для суб’єктів підприємницької діяльності з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, відремонтував торговельні столи на 140 місць, провів благоустрій території, що суттєво поліпшило обслуговування населення міста і його гостей. Всього у розвиток ринку інвестовано 10 млн.грн.

Щодо заготівельної галузі, діяльність якої здійснюють сьогодні усі райспоживспілки та районні споживчі товариства, 16 комбінатів громадського харчування, 15 кооперативних ринків, то нею закуплено у населення та реалізовано сільгосппродукції на суму майже 210 млн.грн., а це понад 1000 тонн картоплі, 1030 – овочів, 700 тонн м’яса, 3025 – зернопродуктів тощо.

Підприємствами виробничої галузі за цей час вироблено і поставлено на споживчий ринок області 19 тисяч тонн хлібобулочних виробів, 340 тонн – ковбасних, 1155 – консервів, 322 тонни товарної рибної та іншої продукції на загальну суму 110 млн.грн.

Усе це разом взяте дозволило системі за міжз’їздівський період одержати 38 млн.грн. прибутку, що у 2,7 разу більше попереднього відповідного періоду, на 17 млн.грн. збільшити статутний капітал та вдвічі – власні оборотні кошти. У розвиток системи інвестовано понад 42 мільйони гривень.

У роботі з’їзду взяв участь і виступив перший заступник голови Правління Укркоопспілки Микола Людвічук.

Після завершення роботи з’їзду відбулися перші організаційні збори Ради споживспілки другого скликання, на яких обрано новий склад правління. Головою правління споживчої кооперації області одноголосно обрано Степана Григор’єва.

Зоя Цвєтаєва