В центрі уваги – людина праці


Одним із головних питань порядку денного другого Пленуму обкому профспілки працівників споживчої кооперації області було "Про роботу адміністрації і профспілкового комітету підприємства облспоживспілки "Житомирський кооперативний ринок" щодо забезпечення соціально-економічного захисту працівників, створення для них здорових і безпечних умов праці".

Вступним словом зібрання відкрив  голова обкому галузевої профспілки, перший заступник голови правління Споживспілки Василь Володимирович Баранівський.

Член обкому та Президії обкому профспілки, голова комітету профспілки підприємства Олена Деркач, інформуючи присутніх з приводу обговорюваного питання зазначила, що впродовж останніх років підприємство постійно нарощує обсяги господарсько-фінансової діяльності, забезпечує прибуткову роботу, залучає власні обігові кошти в інвестиції і розвиток матеріально-технічної бази та забезпечення соціально-економічного захисту своїх працівників, у чому неабиякі заслуги плідної співпраці адміністрації із профспілковою організацією.
- За минулий рік обсяг реалізованих послуг зріс на 16% у порівнянні з попереднім роком, а уже за перше півріччя нинішнього – цей показник склав 34%, - наголосила Олена Миколаївна. – На ринку облаштовано 1589 торговельних місць, 1110 з них – це кіоски та намети, 250 – у м'ясному павільйоні, 45 – у молочному, 10 – у павільйоні для продажу живої риби, 144 – під модулем "Кисловодськ" для сільгоспвиробників. На виконання Програми розвитку матеріально-технічної бази кооперативних ринків, за 2010-2017 роки підприємством інвестовано 14 млн. грн. власних коштів, що дало можливість провести реконструкцію і ремонти діючих об’єктів, побудувати нові, благоустроїти територію ринку. І ці роботи продовжуються.
З метою дотримання стандартів фірмового стилю в оформленні ринків споживчої кооперації, згідно Постанови правління Укркоопспілки, проведена заміна вивісок і знаків відповідно затвердженого брендбуку.
- Поруч із черговими виробничими питаннями адміністрацією спільно із профспілковим комітетом вирішуються і не менш важливі – це турбота про людей, котрі сприяють прибутковій діяльності підприємства, забезпечення їх соціально-економічного захисту, створення для них здорових і безпечних умов праці, – вела далі Олена Деркач. – Ми ніколи не забуваємо просту істину – "Ніщо так легко не дається і так високо не цінується як увага до людини праці, до її проблем". Ці слова є свого роду лейтмотивом нашого колективного договору, в наслідок чого із 24 зобов'язань, прописаних у ньому і спрямованих безпосередньо на соціальний захист працівників, 22 виконуються повністю, а два – частково. У минулому році на матеріальну допомогу працюючим було спрямовано півмільйона гривень. При важких захворюваннях та на проведення операцій виділяємо по 5 тис. грн., при народженні дитини, на поховання рідних – по 3 тис., на оздоровлення під час відпустки – 50% від посадового окладу. Надаємо допомогу нашим пенсіонерам до Дня людей поважного віку, річниці аварії на ЧАЕС, до відзначення особистих ювілейних дат тощо. Окремим категоріям працівників, приміром, з ненормованим робочим днем, надаються додаткові оплачувані відпустки тривалістю 7 днів, по одному дню - при святкуванні ювілейних дат і народженні дитини (батькові), по три дні – за членство у добровільній пожежній дружині і при смерті рідних. Раз на рік працівнику на господарські потреби безкоштовно надається автотранспорт на відстань до 150 км. Цьогоріч цією послугою скористалися 12 осіб.
Важливою ділянкою роботи залишається у нас питання охорони праці. Для поліпшення умов та безпеки праці лише у минулому році було виділено понад півмільйона гривень, або 4730 грн. на одного працюючого. Згідно Норм працівники забезпечуються спеціальним одягом і спеціальним взуттям, медичними аптечками, миючими засобами, облаштованими санітарно-побутовими приміщеннями. За рахунок підприємства щороку проводиться медичний огляд працюючих.

Не обділяємо увагою і наших дітей. Щороку, бажаючим оздоровитись у місцевих таборах, надаємо безоплатні путівки, або ж із частковою доплатою. Разом із молодіжним осередком підприємства шефствуємо над Бердичівською спецшколою-інтернатом для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Для надання благодійної допомоги цим дітям закуповуємо взуття, одяг, канцтовари, фрукти, солодощі.

А напередодні 2018 року, з новорічними подарунками "наш десант" на чолі із заступником директора Юрієм Прудніковим висадився у місті Слов'янськ, що на Донеччині, у розташуванні Житомирської 95-ої окремої десантно-штурмової бригади. Ми прагнули подарувати нашим захисникам справжнє Новорічне свято. І нам це вдалося. Приємно, що у всіх благодійних справах беруть участь і приватні підприємці, які орендують робочі місця на нашому ринку. То ж воістину вірно підмічено: чужої біди не буває.

Не забуваємо ми і наших непрацюючих уже ветеранів. Їх у нас 26. До Дня 8-го Березня, Дня кооперації та інших державних свят ми даруємо їм квіти із святковими конвертами. Цього року ми започаткували адресну допомогу нашим важкохворим пенсіонерам у розмірі по 3 тис. грн..
Щодо культурно-масової роботи – то це білети в театр, на концерти популярних артистів, новорічні подарунки і запрошення на ялинку, на що за минулий рік у нас пішло 50 тис. грн.
І це ще далеко не все із того, що зробила і робить наша профспілка завдяки партнерським відносинам, спільній праці та взаєморозумінню з адміністрацією ринку і особисто з директором Василем Павловичем Третяком, котрого заслужено нагороджено почесним Знаком федерації профспілок України "За розвиток соціального партнерства", а ринок наш є багаторазовим переможцем Всеукраїнського конкурсу "Кращий ринок споживчої кооперації" у своїй номінації. До речі, ми посіли перше місце у відповідному огляді-конкурсі і за результатами 2017 року.

Своїми думками з приводу почутого поділилися член обкому та президії обкому галузевої профспілки, заступник голови правління, начальник управління бухгалтерського обліку та звітності, головний бухгалтер Споживспілки Людмила Петрівна Паскалова та головний інженер з інвестицій та охорони праці управління комерційної діяльності та маркетингу Споживспілки Віктор Миколайович Кайданович.

А член обкому та президії обкому галузевої профспілки, директор підприємства облспоживспілки "Бердичівський міський кооперативний ринок" Микола Васильович Адамчук сказав: "Я радий за своїх колег-житомирян, радий тим, що у нас є у кого доучуватися, з кого брати приклад, на кого рівнятися і чий досвід роботи запозичувати і запроваджувати у себе".
На завершення Пленум розглянув кілька організаційних питань, після чого відбувся семінар-навчання, на якому перед учасниками зібрання виступили завідувачка організаційним відділом федерації профспілок області Тетяна Миколаївна Ільченко, котра розповіла про роль профспілок у захисті прав працівників та спеціаліст Пенсійного фонду Мирослава Миколаївна Гащенко, котра відповіла на всі запитання присутніх, які стосувалися в основному пенсійного законодавства.