Вернісаж кулінарного мистецтва

27-28 вересня на базі підприємства облспоживспілки "Торговельний комплекс "Ялинка" Житомирської Споживспілки відбувся Всеукраїнський конкурс професійної майстерності "Кращий кухар споживчої кооперації України – 2017", у якому взяли участь десять конкурсантів від дев'яти обласних спілок – Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської та Житомирської.

Традиційно, учасники конкурсу мали два завдання: домашнє, це була фірмова страва, й індивідуальне, отримане на місці згідно "екзаменаційного білета". Домашнє завдання, зрозуміло, виконувалося вдома, за місцем роботи, а індивідуальне – за місцем проведення конкурсу, на ресторанній кухні, де були створені для того усі належні умови. Індивідуальне завдання передбачало приготування холодної або гарячої закуски, однопорційної другої страви та десерту на три особи.

Коли з підготовкою і виконанням усіх завдань було закінчено і залу відчинили для огляду, то вона мало чим нагадувала "арену" для змагань. Без перебільшення можна запевнити, що зала ресторану "Ялинка" на якусь годину-другу перетворилася на вернісаж кулінарних шедеврів. І хоч кулінарні композиції готувалися у різних областях України, однак її талановиті і високопрофесійні майстри своєї справи яскраво і переконливо довели, що українська кухня продовжує і примножує кращі традиції не кількох поколінь, а багатьох віків.

Приміром, полтавські кооператори представили страви, які дійшли до них від скіфів, що жили на їхній території у VІІ-ІІІ століттях до нашої ери. Спираючись на археологічні розкопки і дослідження Більського городища, кулінари своєю композицією віртуально повернули і членів журі, і уболівальників, і всіх присутніх у ті древні часи, приготувавши страви з відповідними назвами: торт-карта "Скіфське городище", м'ясний виріб "Пектораль", каша "Катана", печиво "Тарандол", меч "Акінак" спечений з дріжджового тіста, чай "Скіфський степ" тощо. Посуд, скатертина, серветки і навіть одяг кухаря Яни Тищенко відповідали скіфській добі.

Приємне і незабутнє враження справили кулінари Рівненщини, виставивши свій сюжет-шедевр "Рибна феєрія". Лосось фарширований білими грибами і філе мерлузи, форель запечена у вершково-гірчичному соусі, раки заливні, рибні тістечка, рожеві троянди на торті і навіть бірюзові морські хвилі – все це їстівне, все з екологічно чистої продукції.

Продовжили рибну тематику експонати столу черкащан, об’єднані однією назвою "На гостині у рибалки", де пропонувалися композиція "Пристрасть гурмана", страви – "Ставрида в сухарях", креветка "Інтриганка", закуска "Три дракони", овочі в темпурі.

Вареники з лососем, вершково-ікорним соусом та чорнилами каракатиці чернігівчан, тунець фарширований лососем від хмельницьких кооператорів доповнили різноманіття рибних страв.

Ну, а щодо м'ясних – то вони, за традицією української кухні, і на конкурсі були гармонійним поєднанням смаку, естетичного вигляду і прикраси кожного столу. Неперевершеним майстром своєї справи, вміння смачно приготувати і віртуозно подавати продемонстрував шеф-кухар Тернопільського ресторану "Водограй" однойменної облспоживспілки Андрій Гаврилюк, представивши на суд журі і всіх присутніх "Рульку під чорносливним соусом", Телятину молочну", "Свинину в яблучному фрінасе", "Курку в апельсиновому соусі", "Соковитий кусень" і великий набір різних соусів до м'яса.
"Смакота по-буковинськи", "Каре баранини" запечене в пряних травах з карамелізованими фруктами Чернівецької, холодець із півня з мусом із хрону, котлета "По-київськи" Чернігівської, "Окіст фарширований по-миколаївськи", закуска "Херсонська", фарширована свинна рулька Миколаївської Споживспілок також приємно вражали і креативним оформленням і неймовірно привабливим виглядом та ароматним смаком. А щодо "Перепілок запечених на грушах" із Хмельниччини, то вони залишилися і в пам'яті, і в телефонах, і в планшетах, і у фотоапаратах усіх присутніх.

З інноваційним приготуванням страв при низькотемпературному режимі 50-700 , з так званою молекулярною кухнею, яка тільки започатковується в Україні, і конкурсантів, і усіх присутніх познайомила одна із наймолодших учасниць кухар Житомирської Споживспілки.

Вдруге свою професійну майстерність на конкурсі такого рівня демонстрували майбутні кулінари, а сьогоднішні студенти Житомирського коледжу бізнесу і права, представивши за новітніми напрямами каву-паузу – вид бенкету на три персони.

Основними критеріями оцінювання кулінарних виробів і самих конкурсантів традиційно були: зовнішній вигляд, привабливість, естетичність, ступінь складності, творчий підхід, оригінальність, оформлення, апетитність, смакові властивості, рівень презентації, а при виконанні індивідуальних завдань ще й організація робочого місця, застосування раціональних методів праці, техніка, майстерність, дотримання санітарних правил, техніки безпеки та технології приготування.

Враховуючи все це, журі під головуванням першого заступника голови правління Укркоопспілки Миколи Людвічука, призові місця розділило між усіма учасниками відповідно набраних ними балів. Отож переможених не було, а всі переможці конкурсу та переможці у номінаціях "Творчий підхід до приготування і подачі страв", "Краща фірмова страва", "Оригінальність в оформленні страв", "Оригінальний підхід у сервіровці столів", "Надія професії" одержали дипломи, подарунки, пам’ятні сувеніри, квіти.

Вітаючи учасників і гостей свята професійної майстерності Микола Володимирович передусім подякував правлінню Житомирської Споживспілки на чолі із Степаном Максимовичем Григор'євим та колективу ресторану "Ялинка", очолюваному Людмилою Миколаївною Гречковською за високий рівень підготовки, організації і проведення конкурсу та створення сприятливих умов для його учасників.

- Метою проведення Всеукраїнських конкурсів професійної майстерності кулінарів і кондитерів є обмін і поширення досвіду щодо поліпшення якості та рівня обслуговування, впровадження у виробництво нових страв і виробів, запровадження сучасних технологій тощо. - сказав на завершення Людвічук. - Як голова журі хочу зазначити, що рівень підготовки фахівців, якість представлених на конкурс страв були дуже високими і в черговий раз підтвердили тенденцію зростання від конкурсу до конкурсу професійності працівників галузі та засвідчили важливість проведення таких заходів. Певен, що це сприятиме зростанню загальної культури кооперативних закладів ресторанного господарства, визнанню у сучасному конкурентному середовищі і продовженню наших дружніх, щирих, взаємовигідних спілкувань та стосунків. Проведення подібних конкурсів – це наш шлях уперед, це імідж споживчої кооперації сьогодні і її надійне завтра.

Завершився конкурс святковим дійством за великим, розкішним, за українською традицією накритим господарями столом, цікавими бесідами, обмінами думок, рецептів і номерів телефонів, концертною програмою, фотознімками на згадку і бажанням, яке звучало з вуст кожного "До нових зустрічей"!

Пряма мова

Ваші враження від конкурсу "Кращий кухар споживчої кооперації України-2017"?

Тетяна Степанівна Максимчук, багаторазовий член журі аналогічних   конкурсів, відмінник освіти, викладач Житомирського кооперативного коледжу бізнесу і права, член асоціації кулінарів України.

Відрадно, що конкурсантами в основному є молодь. Час змушує нас вчитися впродовж всього життя і молодь швидко реагує на всі інновації та й сама приємно ними вражає. Видно було наскільки керівники закладів ресторанного господарства кропітливо, відповідально готувалися до конкурсу, вболівали за своїх учасників, що робить їм честь. Кожен конкурс, а сьогоднішній особливо, яскраво засвідчив прагнення кооператорів працювати по-новому, удосконалюватись і перемагати. Тож бажаю усім учасникам, усім переможцям, а переможених у нас не сьогодні не було, щоденного творчого натхнення, невичерпного джерела енергії і завзяття, доброго здоров'я і гарного настрою. Сподіваюся на нові вражаючі, незабутні зустрічі.
Лілія Ігорівна Гірняк, член журі, доцент кафедри харчових технологій та готельно-ресторанного бізнесу Львівського торговельно-економічного університету.

Приємно вражена високою кваліфікацією та творчими кулінарними ідеями конкурсантів, які представляють майбутнє харчового та ресторанного бізнесу споживчої кооперації України. Позитивним вважаю вміння поєднувати традиційні та класичні технології з інноваційними і прогресивними на сьогодні, як у Європі так і у світі загалом.

Сьогоднішній конкурс яскраво засвідчив перспективне майбутнє нашої галузі. То ж бажаю конкурсантам не зупинятися на досягнутому, навчатись та втілювати здобуте і все нове у їхню повсякденну роботу, подальших успіхів, нових цікавих смачних і вражаючих знахідок у кулінарних пошуках і, звичайно, нових перемог за право залишатися кращими.

Людмила Миколаївна Коваль, ректор Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту.
Хмельницька Споживспілка є постійним учасником конкурсів професійної майстерності кулінарів і кондитерів. При виконанні сьогоднішніх завдань у кожній страві ми поєднали практичний досвід із знаннями та науковими підходами, які базуються на таких трендах: корисність страви для здоров'я людини, вартість страви з точки зору рентабельності, естетичність подачі. Спостерігаючи за емоціями конкурсантів, приємно вразило мене те, що всі вони знайшли свою професійну стежину, яка приносить їм задоволення. А це найголовніше і найважливіше, бо ж відомо, що при поганому настрої і борщу смачного не звариш.

Аби конкурс на цьому не закінчився і мав своє позитивне продовження хотілося б, щоб наша системна газета "Вісті" надрукувала статті-презентації про кожного учасника і підприємство, яке вони представляють.